Vicenza

Vicenza är en stad i regionen Veneto i norra Italien som inte direkt angränsar till Gardasjön, men som ändå är ett närliggande och trevligt utflyktsmål. Staden är huvudort i provinsen Vicenza och du kan ta dig hit med tåg, bil eller buss. Tågsträckan som går förbi Vicenza är den mellan Milano och Venedig men du kan även ta dig hit från bland annat Bologna, Verona och Trento. (Se dock respektive stads möjligheter innan avfärd för uppdaterad information.)

Stadens centrum är relativt litet vilket gör den utmärkt att utforskas på fot. Vicenzas huvudgata går genom stadens gamla delar och heter Corso Palladio. På denna gata huserar det allra bästa av stadens shopping, för den som är intresserad. Där Corso Palladio tar sin början (eller slut beroende på varifrån du kommer) ligger ståtliga Teatro Olimpico, vilket är den äldsta innslutna teatern i världen. Arkitekten Palladio, stadens stolthet, står bakom denna byggnad som räknas som ett av hans stora mästerverk. Ett annat utav dem är Palazzo della Ragione, en massiv byggnad som återfinns på stadens stora torg Piazza dei Signori.

Förutom mängder av arkitekten Palladios verk, så är Vicenze fullt av små, livliga och pittoreska torg och även flertalet parker. För er som tar med hunden på besöket så finns det en populär hundpark i Camp Marzo. För den matintresserade så finns det många lokala maträtter som bör provas, den allra mest kända av dem Baccala alla Vicentina. Denna rätt är så legendarisk i Vicenza (och i Italien i stort) att det finns en officiell organisation vars syfte är att se till att den bevaras. Vad är det för något då? Jo, uppblöt torrfisk som kokas i mjölk och serveras med någon form av majs. Om detta inte faller dig i smaken så finns även stuvad komage, pasta med köttfärssås gjord på anka samt Torresani allo Spiedo (duvor på spett). Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *