Brescia

Brescia är en historisk stad i norra Italien och huvudort i provinsen med samma namn. Staden har strax under 200 000 invånare och ligger vackert belägen på en höjd vid foten av Alperna, och går även under Brixia som är det latinska namnet för staden. Den antika staden har varit ett viktigt regionalt centrum sedan romartiden och flera av de romerska och medeltida monumenten har bevarats, däribland det framträdande kastellet i Brescia som staden är känd för.

Brescias historiska prägel framträder tydligt i den rektangulära uppbyggnaden av Centro Storico, den gamla staden. De gamla vallarna och bastionerna fungerar idag som promenadstråk och vägarna pryds av vackra arkader och flera springbrunnar. Gatorna i gamla stan korsar varandra i räta vinklar, en egenhet kvarlämnad från romartiden.

Staden har flertalet historiskt vackra sevärdheter, bland dem Piazza del Foro som är ett av stadens äldsta torg och väldigt betydelsfullt under romartiden. Ett annat sevärt torg är Piazza della Loggia som är anmärkningsvärt på grund av dess renässansstil. Den gamla katedralen, Duomo Vecchioa, är slående vacker i sin runda form och den nya katedralen, Duomo Nuovo, är lika beundransvärd den. Brescia har även ett vida känt kloster, San Salvatore (eller Santa Giulia), som är ett norra Italiens främsta verk med medeltida arkitektur. Klostret huserar idag Brecias stadsmuseum med en rik romersk avdelning med flera sevärda mästerverk. Biblioteca Queriniana bjuder på flera sällsynta manuskript, bland annat ett från 1300-talet skrivet av Dante. Utöver dessa fantastiska historiska tillbakaglimtar så har Brescia inte mindre än 72 offentliga fontäner!

Till och från Brescia

Brescia har en egen liten flygplats dit mindre flygbolag flyger, bland dem Ryanair. Det är dock inte säkert att Ryanair trafikerar denna sträcka från Sverige, utan du kan behöva ta dig till en annat land först. Se Ryaniar samt staden och flygplatsen Brescias webbplatser för mer specifik och aktuell information. Flygplatsen heter Aeroporto Gabriele d’Annunzio och ligger i Montichiari, nära Garda-sjön. Bussar går från flygplatsen till flertalet orter runt omkring i Lombardien.

Vill du ta dig till eller från Brescia med tåg så går det alldeles utmärkt då staden har bra kollektivtrafik. Du kan exempelvis ta dig till Milano, Verona och Venedig. Till Verona tar det ungefär 45 min med tåg och till Venedig ca två timmar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *