Mat & Dryck

Mat- och dryckeskulturen runt omkring Gardasjön är liknande den som råder i övriga Italien. Den italienska matkulturen kan skilja sig åt från ort till ort beroende på ortens odlingsklimat. Eftersom Italien är ett så pass långt land så kan odlingar i söder skilja sig mycket från odlingar i norr. Runtom Gardasjön är det exempelvis väldigt vanlig med vin- och olivodlingar tack vare områdets medelhavsvegetation.

Olivoljan är stor och mycket uppskattad i hela Italien, precis som i resten av länderna runt Medelhavet. Olivolja används i nästan all matlagning, men kanske främst i pasta och pizza och till bröd och sallader. Örter är också av stort vikt för italienarna och oregano, basilika och vitlök används flitigt.

Vin är troligtvis den dryck som förtärs allra mest i de små pittoreska byarna längs med Gardasjöns kust. Vinodlingar finns i mängder och vinprovningar är väldigt populärt både bland turister och lokalbefolkning. Områdets mest kända vin kommer från orten Bardolino, och heter just Bardolino. Det är ett lätt rött vin från Gardasjöns sydöstra stränder, och har DOCG-status sedan 2001. DOCG står för ”Denominazione dig Origine Controllata e Garantita” och innebär att vinet tillhör den högsta klassen av italienska viner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *