Sport & fritid

Gardasjöns nordliga del, Riva del Garda, benämns av många som ”surfparadiset”. Här blåser vindarna regelbundet och du behöver inte vänta länge på den perfekta vågen. Återkommande gäster brukar rekommendera april som bästa månaden för en surfsemester, hordarna av turister har ännu inte hunnit dyka upp då och sjön är inte full av båtar.

Många anser att bästa sättet att uppleva Gardasjön på är via båt. Här kan du upptäcka sjön från en annan synpunkt, utan att behöva ta hänsyn till trafik och köer. För seglingsfantasten finns en småbåtshamn och en segelklubb på nästan alla orter runt Gardasjön. Vattensporterna har sitt nav i byn Campione del Garda, en plats med underbar utsikt över sjön. För dig som kanske inte vill uppleva Gardasjön till sjöss finns tävlingen Centomiglia för åskådning i september varje år. Det är den viktigaste seglartävlingen i Italien för insjöar med deltagare från hela världen.

Även den hästintresserade kan hitta sitt mecka runt Gardasjön. I byn Tremosine finns ett välutrustat stall med personal som anordnar guidade turer i bergen. Flera av turerna går förbi Aalto Garda Park, där du kan ta en paus för att smaka på de otroligt goda ostarna från lokala mejerier. Uppe på dessa höjder finns även möjlighet att testa på bågskytte och paragliding, för den som så vill.

Andra sporter och fritidsutövanden som är vanligt förekommande runt Gardasjön är vandring och golf. På kullarna runt om sjön finns flera golfbanor med kända banor som Golf Club Arzaga, Garda Golf och Verona Golf Club. Golf Club Arzaga ligger mellan Brescia och Verona, ca 30 km från Gardasjön. Här finns ett hotell i en gammal patriciervilla, ett spa och flera tennisbanor. Golfbanan bär på en amerikansk anda med fåtal träd men med mycket sand och vatten. Garda Golf är 6040 m lång och är belägen ovanför sjön på väster sida. Golfbanan har blivit omåttligt populär på grund av dess konstant milda klimat och dess något tuffa terräng. Den sistnämnda golfbanan, Verona Golf Club, är faktiskt platsen för Romeo och Julias tragiska kärlekshistoria. Den berömda balkongen på Via Capello och Julias grav är väl värda ett besök efter dina slag på golfbanan.

Är ni intresserade av vackra vandringsleder så är bergskedjan Monte Baldo ett utmärkt val att börja med. Telegrafoberget är kedjans högsta peak med sina 2200 m. Uppe på berget finnr ni mer än 40 km långa stigar i varierande terräng och det finns även ett stort urval av panoramiska vandringsleder och såväl lätta som svårare klättringsmöjligheter.

För den vågade finns här även tillfälle att hoppa fallskärm. Det går att åka linbana upp till berget från den gamla staden Malcesine där den högst belägna linbanestationen är på 1760 m höjd. Det är svindlande vacker utsikt och turen upp till toppen går med cirka en halvtimmes mellanrum mellan kl 8-18. Väljer ni att åka till Gardasjön om vintern, så är Monte Baldo ett charmigt familjeområde för skidsemestern. Observera att det kan vara kyligt i bergen även sommartid, så ta med ett varmare ombyte för säkerhets skull.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *